کارشناس مسائل قفقاز در گفتگو با تابناک مطرح کرد

تداوم اصرار ترکیه و جمهوری آذربایجان بر زنگزور؛ ترجیح باکو به ایروان برای مسکو| لزوم بازیگری فعالتر ایران در قفقاز

اگر روسیه به درک این موضوع برسد که ایران تنها کشوری است که در منطقه قفقاز دارای توان بالا و ابزار تاثیر گذاری نرم برای کمک به مسکو در مقابله با غرب است، بسیار موفق تر خواهد بود. 
کد خبر: ۱۲۳۹۶۸۹
|
۰۸ خرداد ۱۴۰۳ - ۱۲:۱۶ 28 May 2024
|
25338 بازدید
|

بین الملل تابناک: موضع گیری کشورها در قبال بحران قفقاز جنوبی میان جمهوری آذربایجان و ارمنستان، موضوع ایجاد کریدور زنگزور و وضعیت حقوقی قره باغ به یکی از موضوعات چالش برانگیز سالهای اخیر تبدیل شده است. از سه سال گذشته هنوز اختلافات جدی و درگیریها در خصوص قره باغ و ادعاهای الهام علی اف بر سر احداث کریدور زنگرور حل نشده و در طول این مدت تنشها افزایش یافته است. برخی از کارشناسان اینگونه استدلال کرده اند که اگرچه احداث «گذرگاه ارس» می تواند منافع ترکیه و جمهوری آذربایجان را تامین کند، اما گویا آنها کماکان اصرار بر ایجاد کریدور زنگزور دارند.

از سوی دیگر، برخی دیگر معتقدند که با توجه به بحران های منطقه ای و تغییرات ژئوپلیتیکی جدید در قفقاز جنوبی، آنچه به معادلات جدید میان بازیگران منطقه ای و بازیگران خارجی و تاثیرات آن بر منطقه حاکم است، ایجاد شفافیت منافع میان ترکیه، ایران، روسیه است؛ در حالی که این شفافیت منافع با تفاهم بر همکاری های اقتصادی و گسترش آن محقق می شود.

در همین راستا و بر اساس اهمیت موضوع، خبرنگار تابناک گفتگویی با «احسان موحدیان» کارشناس مسائل قفقاز و مدرس دانشگاه علامه طباطبایی انجام داده که در ادامه می خوانیم.

* بعد از جنگ قره باغ، این درک در دولت ارمنستان ایجاد شد که مسکو حمایت لازم از متحد خود را انجام نداده است. دلایل عدم حمایت جدی روسیه از ارمنستان چه بوده است؟

در رابطه با این سوال، واقعیت ژئوپلیتیک منطقه و معادلات مربوط به انرژی را باید در نظر گرفت. واقعیت این است که جمهوری آذربایجان برای روسیه از اهمیت بیشتری نسبت به ارمنستان برخوردار است. علت اصلی این امر هم مربوط به پیوندهای دو کشور در زمینه تبادل انرژی است، ضمن اینکه جنگ اوکراین که منجر به تحریم گسترده روسیه توسط غرب گردید، نیاز روسیه به آذربایجان برای دور زدن تحریم ها و اینکه باکو تبدیل به هاب انتقال انرژی روسیه شود، را بیشتر کرد و بسیاری از کسب و کارها در روسیه تلاش کردند جای پایی در جمهوری آذربایجان برای تداوم فعالیت خود پیدا کنند.

لذا، این مسئله که روسیه بیشتر به سمت جمهوری آذربایجان حرکت کرده بی تاثیر نبوده است و افزایش قدرت باکو هم موجب شد تا روسیه این واقعیت را در نظر بگیرد و تلاش کند که به سمت طرف قوی تر متمایل شود. از طرفی، از منظر موقعیت ژئوپلیتیک، جمهوری آذربایجان علاوه بر برخورداری از منابع نفتی، در کنار دریای کاسپین واقع شده و دسترسی به دریا دارد که این موضوعات موجب شده تا موقعیت خود را تقویت کند و همین امر بر محاسبات روسیه تاثیر گذار بوده است.

از این موضوعات مهمتر این است که الهام علی اف در روابط با غرب و روسیه با زیرکی تعادل را حفظ کرده است؛ در حالی که پاشینیان از سال ۲۰۱۸ به بعد تلاش خود را برای روسیه زدایی افزایش داده و نقش روسیه را در ساختار نظامی، امنیتی و اطلاعاتی ارمنستان کم رنگ کم کرده است. افزون بر این، نخست وزیر ارمنستان از نظر تبلیغاتی مسکو را محدود کرده و چندین بار حملات جدی به روسیه داشته است. حتی همین اواخر، او اعلام کرد که روسها در زمان جنگ ۲۰۲۰ حامی جمهوری آذربایجان بوده اند. بر همین اساس، در طول چهار تا پنج سال گذشته، روسها حمایت خود را از ارمنستان کاهش داده اند و این روال به همین منوال تداوم یافته است. لذا، مجموع این مسائل موجب شده تا روسیه به حمایت جدی از ارمنستان نپردازد و به نظر می رسد که این غرب گرایی پاشینیان از سال ۲۰۱۸ که تشدید شده، عامل اصلی در این راستا باشد.

 

* جنگ اوکراین چه آثاری بر نظم روسی در منطقه قفقاز گذاشته است؟ آیا باعث تغییر در نگرش روسیه به باکو شده است؟

جنگ اوکراین تحولی است در ادامه سلسله تحولاتی که بر مبنای آنها، غرب تلاش می کند تا نفوذ و تاثیر و نقش آفرینی روسیه را در دنیا افزایش دهد. این تلاش با گسترش ناتو آغاز شد و به کاهش نفوذ روسیه در منطقه بالکان انجامید. همچنین، در حال حاضر کاهش نفوذ مسکو در اوکراین مشهود است، به طوری که این کاهش نفوذ تا قفقاز جنوبی نیز ادامه خواهد یافت. البته، روسها به گونه ای درست بازی نکرده اند و معمولا واکنش آنها نسبت به تلاش های غرب برای محدود کردن نفوذ و تاثیرگذاری آنها، دیرهنگام و همراه با کندی بوده و بعضا واکنش های آنها نادرست و اشتباه است. بنابراین، زمانی که آنها دیر متوجه مشکل می شوند، راه حلهای محدودتری برایشان باقی خواهد ماند و مجبور به توسل به راه حلهای نظامی خواهند شد.

از سوی دیگر، روند حرکت اوکراین به سمت غرب بعد از روی کار آمدن زلنسکی مشخص بوده است. روسیه از همان ابتدا و به موقع متوجه مسئله نشد و هم اکنون به این وضعیت دچار و مجبور شده تا برای مواجهه با این مسئله به جنگ بپردازد. غرب در منطقه قفقاز همین تلاش برای کاهش تاثیر نفوذ روسیه را به کار گرفته و این موضوع عمدتا از طریق ترکیه رخ داده است؛ یعنی ناتو ترکیه را جلو انداخته، آن هم ترکیه ای که علاقه خاصی به ناتو به منظور ایجاد جهان ترک مدنظر خود و افزایش نفوذ در منطقه قفقاز و سپس رسیدن به آسیای مرکزی دارد .

بر همین اساس، غرب از این تمایل ترکیه نهایت استفاده را کرده است. لذا، ما شاهد هستیم که نفوذ روسیه هم در منطقه قفقاز کاهش یافته که البته این کشور متوجه این مشکل شده، منتها ابزارهایی که در اختیار دارد، اندک و همانطور که عرض شد، واکنش این کشور دیرهنگام است. اگر روسیه به درک این موضوع برسد که ایران تنها کشوری است که در منطقه قفقاز دارای توان بالا و ابزار تاثیر گذاری نرم برای کمک به مسکو در مقابله با غرب است، بسیار موفق تر خواهد بود. منتها روسها در این زمینه کند عمل می کنند و دست آنها هم در اوکراین و هم آذربایجان بسته است. 

 

* برخی معتقد هستند در نتیجه جنگ اوکراین گرایش روسیه به سمت ترکیه و جمهوری آذربایجان بوده است. اگر این تحلیل درست باشد چه آثاری بر منافع ایران در قفقاز جنوبی خواهد داشت؟

در نتیجه جنگ اوکراین گرایش روسیه به سوی ترکیه و جمهوری آذربایجان نیست. جنگ اوکراین موجب شد تا روسیه گرفتار بحران دراز مدتی شود، زیرا این بحران یک بحران مرگ و زندگی برای روسیه است. شکست روسیه در اوکراین، پلها، دیواره های و دژهای دفاعی این کشور در حوزه های اقتصادی، امنیتی، سیاسی، فرهنگی و دفاعی بر هم خواهد ریخت. بر همین اساس، مسکو باید این موضوع را مدیریت کند، زیرا توان آن برای مقابله با ترکیه و آذربایجان و منازعه با این دو کشور در منطقه قفقاز کاهش یافته است. روسیه مجبور است با توجه به فشار جنگ اوکراین، با آنکارا و باکو هم مدارا کند و وارد معاملاتی با آنها بشود، به ویژه که ترکیه، کنترل حرکت ناوگان کشتیرانی روسیه به سمت دریای سیاه را با توجه به وضعیت جغرافیایی آن منطقه و حضور و عضویت در ناتو در اختیار دارد.

از طرف دیگر، جمهوری آذربایجان هم دارای نقش مهمی در زمینه دور زدن تحریم ها برای روسیه است. لذا، در اصل روسیه مجبور است که با ترکیه و آذربایجان مدارا کند، نه اینکه به سوی آنها گرایش پیدا کرده است. اگر روسیه در جنگ اوکراین پیروز شود، قطعا رفتار متفاوتی با این دو کشور خواهد داشت تا بتواند اقتدار خود را حفظ کرده و نفوذ آنها را در منطقه کاهش دهد. از سوی دیگر، همکاری های این دو کشور به منظور ایجاد کریدور زنگزور برای ایجاد جهان ترک و ناتوی ترکیه و ایجاد تهدیدات ژئوپلیتیک هم برای ایران و روسیه خطرناک است و منافع ایران را هم تهدید می کند.

زمانی که روسیه در اوکراین دچار جنگ و چالش و مجبور به مدارا با ترکیه و جمهوری آذربایجان و اعطای امتیاز به آنها است، ایران هم منافع آن در یک راستا با روسیه است، دچار مشکل خواهد شد. لذا، ایران باید به نقش آفرینی بیشتری بپردازد تا مانع احداث کریدور زنگزور شود و جلوی خفگی ژئوپلیتیک خود را بگیرد. در عوض باید سریعتر کریدور شمال به جنوب را از مسیرهای متنوع و از طریق ارمنستان، روسیه و ترکمنستان و حتی آذربایجان شکل دهد و مانع از اشغال جنوب ارمنستان توسط ترکیه و باکو شود. در غیر این صورت، ما شاهد حضور نیروهای ناتو و تکفیری ها و نیروهای تجزیه طلب ضد ایرانی خواهیم بود. بنابراین، این موضوع نیازمند بازیگری فعال تری از سوی ایران است.

 

* علیرغم تنشهای میان تهران و باکو، اخیرا شاهد افتتاح سد «قیزقلعه سی» میان الهام علی اف و ابراهیم رئیسی رئیس جمهور فقید ایران بودیم. ارزیابی شما از این تحول چیست؟

اینکه ایران به تقویت همکاری های خود با همسایگان بپردازد، نکته بسیار مثبتی است. اما، باید تعادل و توازن در این باره رعایت شود. ما باید در منطقه قفقاز به گونه ای رفتار کنیم که تعادل میان ارمنستان و جمهوری آذربایجان حفظ شود. در رابطه با افتتاح این سد اقداماتی انجام شده است. از آن سو هم قرار بود رئیس جمهور در مراسمی که برای تعریض و بازسازی جاده ترانزیتی ایران به ارمنستان برگزار می شد، حضور پیدا کند که این مراسم نباید به تعویق بیفتد.

ما باید به گونه ای رفتار کنیم که کشورهای همسایه عزت و اقتدار جمهوری اسلامی را کاملا حس کرده و از طرفی باید در تعاملات خود نهایت دقت را به کار گیریم که آنها بدانند با توجه به قدرت و توان ایران، این کشورهای همسایه هستند که به ایران نیاز دارند، در حالی که ما برای تامین نیازهای خودد از گزینه های فراوانی برخورداریم. در واقع باید سه اصلی را که مقام معظم رهبری همواره بیان کرده اند، در روابط خارجی خود مد نظر قرار دهیم.   

 

 * در خصوص ایجاد کریدور زنگزور اگرچه احداث «گذرگاه ارس» می تواند منافع ترکیه و جمهوری آذربایجان را تامین کند، ولی گویا آنها کماکان اصرار بر ایجاد این کریدور دارند. دلیل آن چیست؟

اگر ما بتوانیم کریدور ارس را ایجاد کنیم؛ یعنی یک مسیر ترانزیتی جایگزین امن با ظرفیت مناسب را سریعا احداث نماییم، آن بهانه ای که جمهوری آذربایجان و ترکیه دارند که می گویند مسیر دسترسی نامناسبی دارند و درصدد ایجاد کریدور زنگزور هستند، می توان آن بهانه را از آنها گرفت. اما مسئله این است که بنده تردید دارم که اگر ایران کریدور ارس را هم ایجاد کند، آنها از کریدورشان دست بکشند.

 اگر دقت کنید متوجه می شوید هم ترکیه و هم جمهوری آذربایجان به سرعت در حال احداث راه آهن و مسیرهای ترانزیتی عریض از دو سمت جمهوری ارمنستان هستند. رفتاری که آنها با هزینه میلیون ها و چه بسا میلیاردها دلار برای ایجاد جاده و ریل در دو طرف ارمنستان سرمایه گذاری کرده و تا لب مرز آمده اند، نشان می دهد که آنها برنامه دراز مدتی در سر دارند.

بنابراین، حتی اگر این کریدور احداث شود، بعید است که آنها از برنامه های خود صرف نظر کنند، زیرا ایده آنها این است که کشورهای به اصطلاح جهان ترک با یکدیگر اتصال زمینی پیدا کنند که هم از منظر اقتصادی می تواند شریان اقتصادی چین به سمت اروپا را در دست بگیرند و هم از نظر انتقال انرژی و تحمیل خواستهای امنیتی آنها به چین، ایران و روسیه به نفع آنها است.

همچنین، نبض اقتصاد جهان را می توانند در اختیار و کنترل گیرند و از نظر فرهنگی، تاریخی، مرجعیت سازی تمدنی برای ایران و تاثیر گذاری و افزایش نفوذ تمدنی و مذهبی ایران به خصوص در مناطق آذری نشین ایران، به نفع آنها است.

لذا، این موضوعات اهداف دراز مدتی است که آنها برای افزایش قدرت وم بر هم زدن قدرت خود دنبال می کنند و این مسائل موضوعاتی نیست که ما با احداث یک گذرگاه بتوانیم بهم بزنیم. ما باید دارای یک نگاه کلان باشیم و راهبرد درستی را در خصوص منطقه قفقاز طراحی کنیم و اهمیت و ماهیت دیگران بازیگران را درک کنیم تا راهبردهای مناسب و درستی برای تامین منافع خود ترسیم کنیم.

 تا زمانی که نتوانیم متوجه شویم که هدف این بازیگران از احداث این کریدور چه موضوعی است و یک نگاه صرفا مهندسی و عمرانی به ماجرا داشته باشیم و ابعاد امنیتی، سیاسی، فرهنگی و اقتصادی ماجرا را درک نکنیم موفقیتی حاصل نخواهد شد. در واقع ما باید با آن اهداف امنیتی، سیاسی، تجاری و فرهنگی که ترکیه و جمهوری آذربایجان در رابطه با این کریدور دنبال می کنند در حالی که ناتو و اسرائیل از آنها حمایت می کنند.

اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳ صفحه خبر
بلیط هواپیما
برچسب ها
مطالب مرتبط
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۵۳
در انتظار بررسی: ۲۴
انتشار یافته: ۷۷
ناشناس
|
United States of America
|
۱۳:۰۰ - ۱۴۰۳/۰۳/۰۸
از بین رفتن مرز ایران و ارمنستان تهدید مستقیم امنیتی برای ایران هست تحت هیچ شرایطی حتی به قیمت درگیری نظامی مستقیم این مرز نباید از بین بره
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۴:۰۱ - ۱۴۰۳/۰۳/۰۸
اگر روسیه به درک این موضوع برسد که ایران تنها کشوری است که در منطقه قفقاز دارای توان بالا و ابزار تاثیر گذاری نرم برای کمک به مسکو در مقابله با غرب است، بسیار موفق تر خواهد بود.
ناشناس
| France |
۱۵:۴۱ - ۱۴۰۳/۰۳/۰۸
هر دو سوی آراز متعلق به آزربایجان است
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۷:۲۷ - ۱۴۰۳/۰۳/۰۸
هر دوسوی آراز متعلق به آزربایجان و کل آزربایجان متعلق به ایران هست

پاینده ایران
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۹:۴۴ - ۱۴۰۳/۰۳/۰۸
باکئ و حومه تماما متعلق به ایران است و روزی به ایران باز خواهد گشت.
reza
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۳:۱۲ - ۱۴۰۳/۰۳/۰۸
جمهوری باکو قسمتی از خاک ایران زمین است. جنگ اوکراین بدموقع رخ داد. از سیاهی بالاتر نیست. باید دو طرف رو موشک باران کرد. خدا با ماست.
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۲۱:۲۸ - ۱۴۰۳/۰۳/۰۸
کشوری که سازمان ملل آنرا برسمیت میشناسد خاک هیچ کشوری نیست
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۰:۴۵ - ۱۴۰۳/۰۳/۰۹
چهل میلیون ترک آذربایجان ایران همزبان وهم کیش جمهوری آذربایجان هستند وهمیشه به وجود واستقلال وپیشرفت آن کشور افتخار می کنند وهمیشه پشتیبان وحمایت می کنند ،وآن کشور تا ابد مستقل وبه یک کشور قوی وپیشرفت تبدیل خواهد شد
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۱:۰۱ - ۱۴۰۳/۰۳/۰۹
جمهوری آذربایجان یک کشور مستقل عضو سازمان ملل است و ما هیچ ادعای عرضی نداریم و نه میتوانیم داشته باشیم
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۸:۴۴ - ۱۴۰۳/۰۳/۰۹
???
saman
| Iran (Islamic Republic of) |
۲۱:۳۲ - ۱۴۰۳/۰۳/۰۹
بعضی از هم زبان های بنده در آذرابادگان تحت تاثیر تبلیغات بیگانگان مدعی هستند که چهل میلیون ترک زبان در ایران داریم . ادعای مضحک و خنده دار . بزرگترین قوم در ایران لر ها هستن و ما آذری زبانها از نظر تعداد در رده دوم هستیم . اولویت ما آذری ها خاک مقدس ایران خواهد بود و در صورت ایجاد درگیری رحمی به بیگانگان و فریب خوردگان داخلی نخواهیم کرد
رشیدی
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۰:۳۵ - ۱۴۰۳/۰۳/۱۰
اگر سازمان مللی وجود دارد چرا کشوری بزور می خواهد در کشور دیگری گذرگاه درست کند این باعث جنگ جهانی سوم میشه
ناشناس
| United States of America |
۰۳:۴۲ - ۱۴۰۳/۰۳/۱۰
یعنی بقدری آی کیو پایین داری که نمی فهمی آنهاموشک های پیشرفته تردارند؟
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۳:۱۲ - ۱۴۰۳/۰۳/۰۸
جنایت جدید در رفح شورای امنیت سازمان ملل را وادار به جلسه کرد
اما جلسه ای بیهوده که نتیجه ندارد
چون بزرگترین مشکل شورای امنیت این است که اگر 180 کشور بگویند آری کافی است آمریکا بگوید نه تا نتیجه جلسه نه بشود
آیا برای جهان خنده دار تر از این موضوع داریم؟!

آیا سوختن آوارگان غیر نظامی بی دفاع آنهم در چادرهای تحت نظر سازمان ملل که بدترین امکانات را دارند و خود در فقر و سختی هستند یک جنایت فوق بشری نیست؟؟!
حقوق بشر جهانی کجاست که یک شخص مثل نتانیاهو باید آنرا براحتی زیر پا بگزارد و به ریش تمام ملت های جهان بخندد
نهادهای بین المللی چرا اقدام عملی برای این فجایع انجام نمی دهند
پاسخ ها
ناشناس
| Netherlands (Kingdom of the) |
۱۴:۲۴ - ۱۴۰۳/۰۳/۰۸
اولا روسیه و چین هم اختیار وتو دارند دوما ۱۸۰ کشوری که نام بردی چندتاش درست و حسابی هستن؟ اگر بمب اتم داشتن الان کل دنیا و بشر را نابود کرده بودن
ناشناس
|
Norway
|
۱۳:۱۷ - ۱۴۰۳/۰۳/۰۸
ارمنستان با روسیه پیمان نظامی داشت ولی روسیه با ریاکاری و نفاق همیشگی هیچ دفاعی از ارمنستان انجام نداد(قابل توجه سینه چاکان روسیه) ارمنستان هم مجبور شد به سمت کشورهای اروپایی و آمریکا متمایل بشه متاسفانه نقش منفعل ایران که می تونست خیلی خوب این مناقشه را مدیریت کنه به دلیل مدیریت ناصحیح کمرنگ شد ایران الان باید ضمن ادامه روابط دوستانه با باکو وایروان حمایت کامل تسلیحاتی از ارمنستان را شروع کنه و ارمنستان را به موشک های نقطه زن و پهپاد مجهز کنه تا توازن قوا در این بخش از قفقاز حفظ بشه و معادلات به ضرر ایران رقم نخوره
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۷:۰۵ - ۱۴۰۳/۰۳/۰۸
مشکل شما این است که نمی‌فهمید ارمنستان حمایت کامل تسلیحاتی ایران را نمی‌خواهد. ارمنستان علاقه‌ای به پهپاد و به گفته شما موشک نقطه زن ایران ندارد. ارمنستان با آگاهی از مرحله آلت دست شدن و ابزار بودن برای اشغالگری و جنگ افروزی در حال عبور است
ناشناس
| Seychelles |
۲۳:۱۳ - ۱۴۰۳/۰۳/۰۸
۱۷:۰۵
مشکل شما خود عاقل پندارها اینه که خودتون را گذاشتید جای ارمنستان اتفاقا برعکس ارمنستان درخواست کمک نظامی از ایران را داشته و ایران بنا به مصالحی آنطور که باید و شاید پاسخ نداده و قرار نیست از این به بعد هم اینطور بمونه
ناشناس
| United States of America |
۰۳:۴۶ - ۱۴۰۳/۰۳/۱۰
پسرجان روسیه نمی توانست به متحدخودش ارمنستان کمک کندچون جنگ داخل آذربایجان بودنه ارمنستان وپوتین بارهابه این مساله اشاره کرده
ناشناس
| Armenia |
۰۷:۲۲ - ۱۴۰۳/۰۳/۱۰
عالی عالی?،،آ،ظریف و روحانی کلید ایران را قطع ،کردند،
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۳:۱۷ - ۱۴۰۳/۰۳/۰۸
ایران باید به معاهده ترکمنچای که مدت قرارداد آن پایان یافته بازگشت کند و یا حداقل با این موضوع آذربایجان را تهدید کند
یقینا اگر ایران شکایت کند به نفع ایران تمام می شود
این موضوع هم به نفع ایران و هم روسیه و هم ترکیه است
در مورد آذربایجان نمی دانم آیا به نفع آنها است یا خیر
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۶:۲۶ - ۱۴۰۳/۰۳/۰۸
با شما قرارداد بسته اند که وقتش تمام شده ؟ کی تمام شد
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۸:۳۰ - ۱۴۰۳/۰۳/۰۸
در معاهده سرزمینهای فوق الی الابد به روسیه واگذار
شده مدت نداشته که تمام بشه
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۲۱:۲۹ - ۱۴۰۳/۰۳/۰۸
معاهده ها الی الی الابد هستندمتاسفانه
ناشناس
| United States of America |
۰۳:۵۰ - ۱۴۰۳/۰۳/۱۰
اول قراردادترکمنچای رابخوان بعداظهارنظرکن، کجای آن معاهده زمان قید شده که منقضی شده باشد؟
افشین
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۸:۱۳ - ۱۴۰۳/۰۳/۱۰
یقینا به ضرر ایران خواهد بود
چهل میلیون ترک ایران با پانزده میلیون ترک آذربایجان با سیاستمداران قدر ترکیب جمعیتی ایران را به هم خواهد زد با این شرایط به نظر شما کی به کی حکومت خواهد کرد؟ آیا ایران تبدیل به یک آذربایجان بزرگ نخواهد شد؟ البته این را هم بگم که زیاد نگران نباشید شرایط فعلا عوضنخواهد شد چون‌منافع قدرت‌های جهانی در این جهت نیست عاقلانه فکر کنید
ناشناس
|
Netherlands (Kingdom of the)
|
۱۳:۱۹ - ۱۴۰۳/۰۳/۰۸
به نظر من اصرار ایران برای عدم راه اندازی کریدور در نهایت باعث دور شدن حتی ارمنستان خواهد شد پاشینیان با آذربایجان و ترکیه هماهنگ عمل می کنند و به شدت به نفع روسیه، چین، غرب، ارمنستان و همه هست این کریدور.
ایران باید مشارکت فعال در این کریدور و اتغاقا راه اندازی اون داشته باشه با روشهای نظامی هم بدترین گزینه هستش که مشکل امنیتی بزرگ تر ایجاد میشه.
پاسخ ها
ناشناس
| Netherlands (Kingdom of the) |
۱۴:۲۴ - ۱۴۰۳/۰۳/۰۸
نظرت را بگذار در کوزه آبشو بخور
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۴:۲۵ - ۱۴۰۳/۰۳/۰۸
با حرف گربه سیاه که بارون نمیاد . حالا باکو و آنکارا شکری مفتی خورده اند ، مگه دنیا بی صاحب که گداها بیایند و طلب اضافی کنند .‌
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۲:۲۹ - ۱۴۰۳/۰۳/۱۰
سردیت نشه حالا
افشین
| Germany |
۰۸:۵۲ - ۱۴۰۳/۰۳/۱۰
باشه هر چی شما بگید
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۳:۳۲ - ۱۴۰۳/۰۳/۰۸
درگیری با ترکیه و اذربایجان یعنی درگیری با ناتو وجهان ترک این اصلا عملی نیست بهتر است مصالحه کنند تا وضع واوضاع را بدترنکردند ?
پاسخ ها
ناشناس
| Germany |
۱۴:۲۹ - ۱۴۰۳/۰۳/۰۸
ایران حق داره از مرزش که بین ایران و ارمنستان هست دفاع کنه علیف هم که محلی از اعراب نداره و این قضیه چه ربطی به ترکیه و ناتو داره؟ در ضمن ترکیه هیچوقت حاضر نیست مستقیم با ایران روردرو بشه چون خودش نقاط ضعف بسیار زیادی داره که ایران می تونه گسل هاشو فعال کنه دوران جهان ترک و جهان عرب و جهان فلان گذشته تو در تاریخ زندگی می کنی امروز همه کشورها بر اساس منافع ملیشون عمل می کنند الان در یمن هم جنگ هست که حوثی ها و بقیه همزبان و به قول تو عضو جهان عرب هستن در لیبی هم همینطور عربستان هم با همسایه های عربش مشکل مرزی داره پس این حرفهای بچه گانه جهان ترک و فلان را کنار بگذار دوران قبیله بازی در دنیا خیلی وقته تمام شده
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۴:۳۷ - ۱۴۰۳/۰۳/۰۸
با وضعیت فعلی در غرب آذربایجان، تورکیه باید در ایران ورود نظامی کند
شمس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۷:۰۱ - ۱۴۰۳/۰۳/۰۸
اینقدر جهان تورک نکن ما آذری هستیم و دشمن ترکان عثمانی، یاشاسین ایرانین آذربایجانی
ناشناس
| Japan |
۲۱:۵۳ - ۱۴۰۳/۰۳/۰۸
جهان ترکی تاریخ بخون تا ببینی نادر شاه چه درسی به جهان ترکی داد
ناشناس
| Germany |
۱۱:۵۰ - ۱۴۰۳/۰۳/۰۹
۱۴:۳۷
وقتی کردها از این تورکیه جدا شدن قیافه شما دیدن داره
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۵:۳۹ - ۱۴۰۳/۰۳/۱۰
اگه جهان ترک منظورتون آذربایجان ایران هم میشه،اینو بدونین که ما آذری ها،وفادارترین قوم به ایران هستیم
درگیری با ناتو هم دیدیم که چطور یدونه روسیه،همه ی اروپا و ناتو رو درگیر کرد،نمیگم پیروز شد ولی روسیه شکست هم نخورده تا حالا
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۳:۳۴ - ۱۴۰۳/۰۳/۰۸
ایستادن ایران در کنار ترکیه و آذربایجان ما را بیشتر قدرتمند می کند تا این که کنار یه کشور فسقلی ایستاده و خود را از کلی منافع اقتصادی محروم کنیم.
پاسخ ها
ناشناس
| Germany |
۱۴:۳۰ - ۱۴۰۳/۰۳/۰۸
ترکیه هیچ ربطی به این منطقه نداره الکی ترکیه را وارد نکن این قضیه بین ایران و ارمنستان و آذربایجان هست هیچ ربطی هم به ترکیه یا روسیه نداره
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۲۰:۱۷ - ۱۴۰۳/۰۳/۰۸
ترکیه ابن الوقت است و تصمیماتش بسیار سخیف.وسبک است .
ناشناس
|
Netherlands (Kingdom of the)
|
۱۳:۵۶ - ۱۴۰۳/۰۳/۰۸
بازیگر اصلی در این منطقه ایران هست نه روسیه یا ترکیه چون مناقشه بین ارمنستان و آذربایجان بر امنیت و اقتصاد ایران تاثیر منفی خواهد داشت ایران برای برقراری توازن و تعادل و صلح می بایست تسلیحات نظامی به ارمنستان بده و اگر خیلی وقت پیش این کار انجام می شد اصلا جنگی هم در این منطقه درست نمی شد.
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۴:۴۴ - ۱۴۰۳/۰۳/۰۸
نوشته‌ای که: " بازیگر اصلی در این منطقه ایران هست نه روسیه یا ترکیه " واقعا در دنیای شعار و تخیلات خودساخته غرق هستید
مسأله فرعی و دست آخر این است که ارمنستان هم دست رد بر سینه ایران زده است
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۴:۴۹ - ۱۴۰۳/۰۳/۰۸
ایران با تمام امکانات از ارمنستان حمایت کرد و بسیار علاقمند بود، قره‌باغ و دیگر اراضی آذربایجان همچنان در اشغال ارمنستان باقی بماند، ولی نشد
ناشناس
| Seychelles |
۲۳:۱۶ - ۱۴۰۳/۰۳/۰۸
۱۴:۴۹
لابد جنابعالی از مسایل سری و خبر داری که اینقدر با قاطعیت می نویسی ایران حمایت کرد اگر دو تا پهاپ به ارمنستان داده بود الان علیف به ترکیه یا روسیه پناهنده شده بود
ناشناس
|
United States of America
|
۱۴:۰۴ - ۱۴۰۳/۰۳/۰۸
اافراد وقتی رو یه چیز زوم می کنن دچار توهم میشن قدرت آذربایجان و ترکیه اونقده نیس که بخوان با روسیه یا ایران در بیفتن خودشون هم میدونن ولی کارشناس اونقده شب ورور رو موضوع زوم میکنه پشه میپره فکر میکنه توطئه شده
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۷:۴۰ - ۱۴۰۳/۰۳/۰۸
روسیه اولا به ترکیه و اذربایجان نزدیکتره تا ایران دوما چاره ایران در همسو شدن با کشورهای ترکه ایران باید جزو اتحادیه کشورهای ترک زبان بشه مجارستان عضو اتحادیه توران است و فنلاند علاقه مند به عضویت ان انوقت ایران با 40 میلیون ترک با ترکها دشمنی می کنه راه توسعه ایران در همراهی با ترکهاست 1000 ساله ترکها ایران را احیا و حفظ کرده ان اینده مطمئنا مثل 50-60 سال گذشته نخواهد بود ایران باید به طور جد تکلیف خودشو با ترکها مشخص کنه و از دشمنی احمقانه با انها خودداری کنه
ناشناس
| Seychelles |
۲۳:۱۷ - ۱۴۰۳/۰۳/۰۸
۱۷:۴۰
کسانی که هنوز در قبیله بازی موندن نه تنها پیشرفت نکردن بلکه عقب گرد هم داشته اند ترکیه یک کشور کثیرالملله هست اگر کردها جدا بشن این قدر قدرتتون دیگه وجود خارجی نخواهد داشت
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۲۰:۱۱ - ۱۴۰۳/۰۳/۰۹
خیلی متاسفم برای تحلیل آب دوغ خیاریت
اولا ایران با ترکها هیچ مشکلی نداره
با سران صهیونیست اونها مشکل داره و صد البته مردم مسلمان هم با سران صهیون خودشون مخالف هستند
ثانیا همه باید تحت حمایت ایران باشند
ایران تحت حمایت کسی نخواهد رفت
ننه اش نزاییده که ایران زیر چترش باشه
دنیای آینده متعلق به امپراطوری بزرگ ایرانه
نظر شما

سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.

captcha
برچسب منتخب
# قیمت دلار # فیلترینگ # قاضی مقیسه # علی رازینی # ترور # ترامپ
الی گشت
نظرسنجی
چه حسی به آتش سوزی مهیب لس‌آنجلس دارید؟